close

Вход

Забыли?

вход по аккаунту

?

усне віднімання в межах 1000

код для вставкиСкачать
Предмет: математика 3клас Програма для середньої загальноосвітньої школи. Початкова школа 1-4 клас, К.:Перун,2006. Тема. Усне віднімання трицифрових чисел виду 600-270.Розв'язання задач на знаходження невідомого доданка.
Мета: ознайомити учнів з усним відніманням круглих трицифрових чисел від розрядних трицифрових чисел; удосконалювати вміння розв'язувати задачі, що включають суму двох та трьох доданків; закріплювати вміння знаходити периметр трикутника; виховувати вміння працювати в парах, взаємоповагу та взаємодопомогу.
Обладнання: картки для опитування для трьох груп учнів, картки для роботи в парах і гри "Хто швидше?".
Тип уроку :урок засвоєння знань.
Хід уроку
І. Перевірка домашнього завдання . Актуалізація опорних знань
- Перевірку домашнього завдання проведемо таким чином, три учні працюватимуть біля дошки за окремими картками, а всі решта перевірятимуть виконання задачі та прикладів, які виконували вдома.
а) завдання для опитування
1) 320-180= 740-460=
390+350= 250+460=
860-(90+80)= 740-500-60= 320-180= 140 740-460= 280
390+350= 740 250+460=710
860-(90+80)= 690 740-500-60= 180 2) Задача
Оксанка купила 2 зошити по18к. і лінійку за 36к. Скільки копійок здачі дав їй продавець, коли вона дала 1 грн?
100-(18+18+36)=28(к)
3) Задача
У трьох клітках 96кролів. В першій-45кролів, в другій - у 5 разів менше. Скільки кролів у третій клітці?
96-(45+45:5)=42(кр.)
Перевірку виконаного завдання на дошці здійснюють діти за допомогою сигнальних карток :зелений колір-правильно, червоний-ні.
Додаткові запитання:
- Як знайти невідоме зменшуване?
- Як усно додають трицифрові числа?
- Що таке прямокутник?
- Як знайти периметр фігури? і т.д.
б)Перевірка завдання виконаного вдома
№651
- Про що дізналися першою дією задачі?
- Як дали відповідь на питання задачі?
- Прочитайте вираз , складений до задачі.
№652
На скільки 90 менше 240; 150
на скільки 620 більше 380; 240 на скільки 70 менше 700? 630
в) Усна лічба
Слайд№1
Перевіримо заповнений магічний квадрат
Слайд№2
Актуалізація опорних знань№653(усно)
Підведення підсумків перевірки домашнього завдання, оцінювання роботи учнів .
ІІ. Повідомлення теми мети та завдань уроку - На сьогоднішньому уроці ми будемо вчитися виконувати новий вид віднімання трицифрових чисел, коли зменшуване містить круглі сотні. Слайд №3
- На кінець уроку ви маєте навчитися виконувати такий вид віднімання та потренуватися в розв'язуванні задач на знаходження невідомого доданка та вправ на обчислення периметра фігури. Під час уроку ви будете працювати в парах, гратимете в цікаві ігри. Прошу вас дотримуватися правил успішної роботи: - поважати один одного;
- допомагати,якщо в когось виникнуть труднощі в роботі;
- пам'ятати , що результат вашої роботи, залежить від кожного з вас.
Протягом уроку ви отримуватимете фішки за правильні відповіді. Старайтеся працювати активно,щоб усе зрозуміти та запам'ятати.
ІІІ. Сприймання та усвідомлення нового матеріалу. Слайд№4
- При відніманні трицифрових чисел, коли зменшуване містить круглі сотні, розкладаємо від'ємник на розрядні одиниці. Віднімаємо спочатку від зменшуваного сотні, а потім десятки. Усвідомлення нового матеріалу за допомогою вправи підручника 654(усно)та гри "Естафета".
Учні розглядають завдання в підручнику. Коментують виконання кожного виразу та називають ім'я школяра, який продовжуватиме коментування. ІV.Фізкультхвилинка Повіяв теплий вітерець.
Весна прийшла, зимі кінець.
До сонця руки підійму та помашу отак йому. Весні вклонюсь, весні вклонюсь
Та до травички доторкнусь.
А потім встану, усміхнусь Та до роботи я візьмусь. V. Запам'ятання нового навчального матеріалу
а)Коментоване виконання вправи 655
б)Виконання роботи по групах
1 група виконує самостійно завдання з дошки
500-130+280= 600-50+190=
(250+270)-170= 740-360-380= 500-130+280= 650 600-50+190=740 (250+270)-170= 350 740-360-380= 0
2 група з виконує самостійно завдання 658 з підручника і записує відповіді в порядку зростання 370 380 520 550 3 група працює з учителем, виконує з коментуванням приклади з дошки
500-130= 600-50=
250+270= 740-360=
500-130= 370 600-50=550
250+270=520 740-360=380
Підведення підсумків роботи по запам'ятанню нового матеріалу.
VІ. Систематизація знань отриманих на уроці. а) Робота над задачею, що містить суму трьох доданків. Задача 656 з підручника
Аналіз задачі
- Про що йде мова в задачі?
- Що означає число 200км?
- Що таке 680км?
- Що в задачі означає число 430км?
- Що потрібно знайти в задачі?
- Знаючи, що від Львова до Полтави 680км, а від Полтави до Києва 200км, що ми можемо знайти?
- То як взнати скільки км від Львова до Києва? 480мк
- Знаючи, що від Києва до Харкова 430км, а від Києва до Полтави 200км, що ми можемо знайти?
- То як знайти скільки км від Полтави до Харкова? 130км
- Яка це задача?
- То як знайти невідомий доданок?
Висновок: Щоб знайти невідомий доданок , треба від суми відняти відомий доданок.
б)Робота над задачею, на зведення до одиниці Задача657 із підручника розв'язується з коментуванням , записується самостійно.
Аналіз задачі
- Про що розповідає задача?
- Скільки було банок із соком?
- Які це були банки?
- В які банки сік стали розливати?
- На яке питання потрібно дати відповідь в задачі?
- Що потрібно знати, щоб відповісти на це запитання?
- Як знайти кількість соку, яку розливали?
- То скільки літрів соку було? 18
- В які банки розливали сік? в дволітрові
- Чи можете ви знайти скільки таких банок потрібно?
- Як це записати? - Т о скільки потрібно було дволітрових банок? 9
- Запишіть розв'язок задачі самостійно.
в)Визначення периметра фігури .Завдання 659 із підручника - Ми вже згадували , що таке периметр фігури і як його знайти.
- Зараз ви усно обчислите периметр трикутників із вправи 659. Перший ряд-синій трикутник, другий ряд - зелений трикутник, третій ряд - жовтий трикутник.
- Перевіримо роботу. Периметр синього трикутника 8см, зеленого-8см, жовтого-10см
г) Гра "Хто швидше?"(інтерактивна гра)
- Кожен ряд отримає картки з завданням. Приклади на віднімання обчислює кожен учень за партою, результати додаються . Перемагає той ряд, де усі приклади будуть розв'язані правильно.
Слайд №5
VІІ. Домашнє завдання. Підсумок уроку. - Що ми вчилися робити на уроці?
- Яке завдання найбільше сподобалося?
- Які задачі розв'язували?
- Як знаходили периметр трикутника?
- Вдома виконаєте : 1 група - Задача 660*, Задача 661,приклади662
2 група - Задача 660*, приклади662;
3 група - Задача 661, приклади 662.
- Встаньте за партами ті учні, які отримали фішки за відповіді протягом уроку. Пригадайте ,як працювали ці учні протягом уроку та виставте їм оцінки, при потребі поставте додаткові запитання.
- Урок закінчено. 
Автор
bondar_olenka12
Документ
Категория
Работа
Просмотров
1 187
Размер файла
74 Кб
Теги
віднімання, межах, усне, 1000
1/--страниц
Пожаловаться на содержимое документа