close

Вход

Забыли?

вход по аккаунту

?

Звірі (ссавці) України

код для вставкиСкачать
Звірі України
Смілянець Світлана Миколаївна Уманська міська гімназія, вчитель
-
методист Тема.
Звірі (ссавці) України
Підготувала Смілянець Світлана Миколаївна,
вчитель початкових класів Уманської міської гімназії Уманської міської ради Черкаської області,
вчитель -
методист.
Ось так звір! Нір не риє, та тікає до нори.
Всі вони одіті в шуби,
Інструмент не пили –
зуби. Бабак звичайний (байбак)
Досить великий гризун живе на відкритих місцевостях. Мешкає у норах, живиться більш як 100 видами рослин. За день з’їдає 1 –
2 кг зеленої маси. Бабак –
цінний звір. В Україні мешкає на Харківщині та Луганщині, де існує бабаковий заповідник „Стрілецький степ”
Червонясту шубку має,
По гілках вона стрибає.
Хоч сама мала на зріст,
Та великий має хвіст,
Як намисто
оченята…
Хто це? Спробуй відгадати.
Білка звичайна
Найспритніша тварина у лісі. ЇЇ забарвлення варіює від рудого до майже чорного. Живуть білки в лісах, добре стрибають по деревах. Довгий хвіст допомагає їй керувати польотом. Живиться сосновим та ялиновим насінням, горіхами, ягодами, бруньками, грибами, жолудями, комахами. Веде винятково денний спосіб життя. Споруджує гніздо кулястої форми з гілочок ялини, сосни та берези.
На річках в сріблястих шубах, проживають лісоруби. З глини, дерева й гілок –
набудують гребельок
. Бобер
Водний гризун з перетинчастими лапами, широким плоским хвостом і густим, хутром. Має великі різці і може ними підгризати дерева, корою яких харчується і з яких будує собі житло. Живуть бобри по берегах лісових річок з повільною течією. Живляться прибережною рослинністю, взимку –
деревним кормом, який запасає восени. У бобрів є їхні будівельні здібності Вони будують хатки та
нори
. Живу в норі,
У теплому кублі.
Щоб зайти до хатки,
Витираю лапки.
Борсук
Населяє всю Україну. Гризун. Потребує місць, зручних для риття нір. Годується дрібними тваринами, ягодами, фруктами, корінцями різних рослин. Риє великі розгалужені нори. В суворі морози зими залягає в зимовий сон. Буркотливий, вайлуватий,
Ходить лісом дід кошлатий:
Одягнувся в кожушину
,
Мед шукає і ожину.
Літом любить полювати, А зимою —
в лігві спати. Як зачує він весну —
Прокидається від сну Ведмідь бурий
Великий хижий звір з густою бурою, білою чи чорною шерстю, мешкає у хвойних і мішаних лісах. Всеїдний. Полює на велику здобич –
лосів, кабанів, оленів. Полюбляє мед. Зиму проводить у сплячці. Велике значення для харчування ведмедів мають поля вівса. В Україні водиться в Карпатах.
-
Ходить хмуро між дубами,
Хижо клацає зубами,
Весь, як є, —
Жорстока лють,
Очі в нього так і ллють.
Зачаївся ось, примовк.
Грізний звір цей, звісно, .... Вовк
Хижак. Мешкає по всій Україні, крім Криму. Предок домашнього собаки. Полює на різних копитних (козуль, кабанів, корів), проте часто поїдає гризунів, нападає на домашню худобу. Вовки тримаються зграями –
сімейними групами. Використовує найрізноманітніші сигнали для спілкування зі своїми родичами –
звукові, зорові і нюхові.
Тільки ляже сніг несміло
І покриє всі місця,
Я стаю увесь білим,
Окрім кінчика хвоста.
Горностай
Горностай –
хижак. Полює на гризунів. Нищить пташині гнізда. Веде наземний спосіб життя. Він вправний плавець, добре лазить деревами, в підземних лабіринтах. Цінують за м'яке, густе хутро. Поширений майже по всій території України, крім Криму.
Не ходжу я,
а скакаю,
Бо нерівні ноги маю.
Через поле навмання
Перегнав би я коня.
Заєць –
русак
Поширений в Україні Зустрічається в лісах, степах, лісостепах, полезахисних смугах, на полях. Часто бігає на городи та в сади.Гризун. Живиться трав’янистою рослинністю, охоче годується корою та гілками кущів, в садах обгризає плодові дерева. Живе поодинці. Активний уночі. Тікає дуже швидко (80 км на годину), пересувається стрибками. Має чудові слух і нюх.
З бородою і бахматий,
Вербу вмить в дугу зігне.
І рогами пень підкине,
Вище дерева гайне.
Зубр
Європейський вид роду бізонів. Зубр є найважчим і великим ссавцем на європейському континенті й останнім європейським представником диких биків. На волі налічується близько 440 особин: Київській, Вінницькій, Львівській та ін. Його довжина складає
330 см. Вага –
1 тонна. Тривалість життя –
23 –
28 років. Живуть невеликими стадами від трьох до двадцяти тварин. Занесений до Червоної книги Гостроносий і малий,
Сірий, тихий і незлий.
Вдень ховається. Вночі
Йде шукать собі харчі.
Весь із тонких голочок.
Як він зветься?...
Їжак звичайний
Поширений по всій території України. Мешканець лісів, полів і садів. Охоче відвідує сільськогосподарські землі, уникає глухих лісів і боліт. У природі дуже енергійний та непосидючий. Уночі активно розшукує поживу –
черв’яків, равликів, різних комах, не відмовляються від жаб, ящірок, змій і дрібних гризунів. Знищує наземні гнізда птахів. Не боїться отруйних змій, залюбки поїдає гірких та отруйних комах. Швидкість бігу –
до 70 км/год. Узимку залягає у сплячку.
Він ікластий і сердитий,
Дуже любить землю рити.
Жолуді весь час шукає
Й малюків смугастих має.
Кабан дикий (свиня дика)
Живе в лісових ландшафтах, уникаючи надто відкритих територій. Тіло кремезне, до 2 метрів, вкрите щетиною, морда видовжена, ссавці мають ікла. Це всеїдна нічна тварина. Живиться корінцями, цибулинами та бульбами рослин, які викопує рилом із землі, а також залишками здобичі крупних хижаків. Населяють вологі ліси і чагарники: тримаються невеликими групами. Мисливський звір, цінний задля м’яса, шкіри. В Україні поширений в Карпатах, у лісовій і лісостеповій смугах.
Має вуса, пишний хвіст
І негарну звичку:
Спершу добре він поїсть,
Потім –
вмиє личко.
Кіт лісовий
Нагадує свійського кота, але відрізняється більшими розмірами (до 90 см) і коротким хвостом. Цей вид поширений лише у Карпатах та в Закарпатті. Живе в глухих лісах та плавнях. Теплолюбна тварина. Живиться переважно гризунами, рідше –
птахами, плазунами та зайцеподібними. Вороги –
лисиця, вовк, куниці, бродячі великі хижі птахи. Кіт занесений до Червоної книги України. Хащу їсть, скалою бродить,
Граціозно лісом ходить. Косуля (козуля)
Дика коза. Ця граціозна тварина живе у всіх регіонах, де є ліси або захисні лісосмуги. Живиться травою і пагонами кущів. Тримається поодинці та невеликими групами. Вона живе у лісостепу, мішаних та листяних лісах з великими галявинами. Косуля влітку має руду шерсть, узимку сірішає. Роги в неї невеликі. Живиться переважно травою та іншою рослинною їжею. Зустрічається у чагарниках та очеретяних заростях по берегах степових рік й озер. Цінна задля м’яса, шкіри й ріг.
Біжить кума з мітлою,
Замітає слід за собою.
Вдень в дуплі спочиває,
Вночі спокою не знає.
Куниця
лісова
(жовтодушка)
Всеїдний хижак.
Тварина струнка середніх розмірів,
довжина тіла –
38 –
58 см, вага близько 1,5 кг. Ховається в дупла старих дерев. Основу раціону складають мишоподібні гризуни.
Маленький хижак живе у нас в країні,
Дістане гризуна у будь –
якій щілині.
Ласка
Може жити в будь -
якому ландшафті. Це найменший у світі представник ряду хижих ссавців. Маса її тіла –
40 –
100 г. Живиться полівками та мишами, легко проникаючи в нори гризунів завдяки вузькому тілу, тому її вважають корисною твариною. Одиночна тварина. Я руда, низького росту,
Хитра я і довгохвоста.
На курей я вельми ласа –
В них таке смачненьке м'ясо.
Вовку
-
брату я сестриця,
А зовуть мене…
Лисиця
Зустрічається в найрізноманітніших ландшафтах України. Живе в лісах. Живиться різноманітною їжею. Полює на відстані 6 –
8 км від нори
в різні періоди доби і там, де її не переслідують. Бігає дуже швидко, галопом або розпластуючись над землею, далеко витягнувши хвіст. У лисиці найбільше розвиненим є нюх та слух. Гарний, дужий, довгоногий,
Мов корону, носить роги.
Та вона така важка -
Не втечеш від хижака!
Взимку скинув роги –
й ось –
До весни безрогий ...
Лось
Найбільший серед оленів. Живе у лісах, заростях верболозу тощо. Вони не утворюють стад. Живляться травою, кущами, корою дерев та іншими рослинами Узимку їдять кору та гілки дерев. Їхні роги ніколи не розгалужуються і протягом усього життя не втрачаються і не змінюються. На голові його корона з гілля,
Копитця топчуть буйне зілля.
На спинці плямки білі, наче день,
Звірятко звати це ...
Олень
Живе в листяних лісах і лісостепах. Мешкає в Карпатах, в Криму. Узимку в забарвленні переважає сірий колір. Самець має роги й темну гриву. Роги скидає після кожної зими та швидко замінює новими. Живиться різними частинами рослин –
листям, плодами, корою.
Ніби кішка, та велика,
Хижа ця звірина дика.
Небезпечна зустріч з нею,
В лісі, друже, бережись:
Скочить з бука дика …
Рись
Мешкає лише в хвойних і змішаних лісах Карпат, подекуди в Поліссі. Довжина тіла –
до 90 см, маса до -
27 кг. Головна здобич –
зайці й козулі, птахи і молодь копитних. Може ловити дрібних гризунів. Має довгі ноги та широкі лапи.
Від нори своєї Я далеко не іду.
Ніг я маю аж дві пари,
А на двох завжди ходжу.
Тушканчик
Гризун середніх або малих розмірів. Занесений до Червоної книги. На кінці хвоста –
чорна або біла китиця. Хвіст допомагає балансом під час стрибка. Тушканчик робить стрибок в довжину, що у 20 раз більша їхнього тіла. Шерсть густа і м’яка. Забарвлення коричневе або пісочного кольору. Живиться рослинами, комахами, пташиними яйцями. За добу з’їдає до 63 г їжі. Поширені у лісостеповій зоні (Чернігівська область)
Він ходить в рижій шубі,
Як пилка гострі зуби.
Прожерливий звірок –
Гроза мишей...
Ховрах крапчастий
Гризун, один із дрібних видів ховрахів. Забарвлення хутра каштаново –
буре з світлими плямочками. Голос ховраха –
протяжний тонкий свист. Він зустрічається на степових і лісостепових ділянках. Більшу частину доби проводять в підземних сховищах. Ховрахи споруджують нори постійні та тимчасові. Восени та взимку перебувають в стані глибокої сплячки в підземних гніздах
. 
Автор
fialkauman
Документ
Категория
Презентации
Просмотров
4 237
Размер файла
74 582 Кб
Теги
звірі, ссавці, україна
1/--страниц
Пожаловаться на содержимое документа