close

Вход

Забыли?

вход по аккаунту

?

Природні зони

код для вставкиСкачать
Тема
Природні зони Північної Америки.
Висотна поясність. Вплив
людини на природу материка.
Заповідники та національні
парки.
Опорні поняття
Природна зона, висотна
поясність, арктичні пустелі,
тундра, тайга, прерії,
заповідник, національний парк.
Бліцопитування
1. Дайте визначення природної зони.
2. Що таке широтна зональність?
3. З якими природними зонами ви вже
знайомі з попередніх тем?
4. Які фактори порушують закономірності
протяжності природних зон?
5. Якими причинами обумовлюється
кількість висотних поясів?
3
2
4
1
6
7
5
8
9
10
Знайдіть відповідність між природною зоною та
рослинами, що в ній ростуть.
1
Лісостеп, степ
А
Чорниці, лишайники, вереск,
карликова береза
2
Пустелі, напівпустелі
Б
Ялина, ялиця, модрина, туя,
секвоя
3
Листяні ліси
В
Ковила, тонконіг, бізонова
трава
4
Тундра, лісотундра
Г
Каштан, бук, кипарис,
магнолія, карликова пальма,
ліани
5
Перемінно-вологі ліси
Д
Каштан, тюльпанне дерево,
платан, дуб
6
Тайга
Е
Кактус, полин, агава, юка
Прийом “Спіймай помилку”
Арктичні пустелі займають північне
узбережжя материка. Клімат у зоні
субарктичний. Літо коротке й тепле, зима
довга з частими снігопадами. На мерзлотних
глеєвих ґрунтах ростуть мохи, карликова
береза, лишайники, полярна верба. Життя
тварин пов'язане з сушею. Господарем
Арктики є барибал. У крижаних водах
плавають тюлені, моржі. На прибережних
скелях селяться чайки, крячки, яструби,
поморники, які живляться рибою.
Назвіть природні зони, для яких характерні
типи ґрунтів
Природна зона
1.
2.
3.
4.
5.
Тип ґрунту
1. Підзолисті
2.Чорноземи
3.Бурі лісові
4.Жовтоземи, червоноземи
5.Сірі лісові
Природна зона
1. Мішані та широколисті ліси
2. Степ та лісостеп
3. Висотна поясність
4. Перемінно-вологі мішані ліси
5. Тайга
Тип ґрунту
1. Підзолисті
2.Чорноземи
3.Бурі лісові
4.Жовтоземи, червоноземи
5.Сірі лісові
Розділіть по природних зонах тварин, які
мешкають в одному з американських
зоопарків: вівцебик, койот, пума,
тушканчик, лемінг, опосум, бізон, песець,
полярний вовк, барибал, скунс, полярна
сова
Тундра
Мішані та
широколисті ліси
Лісостеп, степ
Тундра
Вівцебик
Песець
Полярний вовк
Полярна сова
Мішані та
широколисті ліси
Барибал
Скунс
Пума
Опосум
Лісостеп, степ
Койот
Тушканчик
Лемінг
Бізон
Прийом “Експрес-тест”
1.Яка з природних зон, наведених нижче, відсутня на материку?
а. Степи б. Тайга в. Савани г. Вологі екваторіальні ліси
2.Дерево - довгожитель материка:
а. Мамонтове б. Дуб в. Модрина г. Осика
3.Кліматичний пояс, у якому переважно розташовуються степи:
а. Арктичний КП б. Субарктичний КП в. Помірний КП г. Тропічний КП
4.Частина материка, для якої найбільш характерні області висотної
поясності:
а. Західна б. Східна в. Північна г. Південна
5.Найпоширеніша рослина Мексиканського нагір'я:
а. Агава б. Кактус в. Сосна г. Юка
6.Найкрупнішою твариною материка є:
а. Барибал б. Олень в. Вівцебик г. Бізон
7.Природна зона, що займає найбільшу площу на материку:
а. Степи б. Тундра в. Лісостеп г. Тайга
8.Яка рослина зображена на прапорі Канади?
а. Дуб б. Секвоя в. Клен г. Бек
9.Преріями називають зону:
а. Саван б. Лісів в. Пустель г. Степів
10.Каліфорнійський півострів знаходиться в межах
природної зони:
а. Степів б. Тайги в. Пустель г. Мішаних лісів
Відповіді:
1. Г
2. А
3. В
4. А
5. Б
6. Г
7. Б
8. В
9. Г
10.В
Які природні зони материка й чому
найбільше постраждали внаслідок
господарської діяльності людини?
Домашнє завдання:
1. Прочитати текст підручника
2. На контурній карті нанести межі
природних зон Північної
Америки
3. Бажаючим учням скласти
кросворд з вивченої теми
Природа – такий же
унікум, як картина Рафаеля.
Знищити її легко,
відновити неможливо.
І. П. Бородін
Документ
Категория
Презентации по географии
Просмотров
167
Размер файла
1 037 Кб
Теги
1/--страниц
Пожаловаться на содержимое документа