close

Вход

Забыли?

вход по аккаунту

?

Римска митологија

код для вставкиСкачать
Римска митологија
ИСТОРИСКИ ПРЕГЛЕД
• Луѓето во Рим биле земјоделци или сточари
• Не ја познавале науката, па верувале во
богови, духови и др. натприродни суштетства
• Нивните богови на почетокот немале облик
на човек
• Подоцна, под влијание на Грците, боговите
добиле човечки лик, а и се зголемил бројот на
Римските богови
Јупитер
• Врховен бог,
поглавар на
боговите
• Еднаков како Зевс
• Оженет за божицата
Јунона
• Негови симболи
биле: орел, штит,
молња и даб
Нептун
• Бог на морето
• Втор по моќност
меѓу боговите
• Еднаков со грчкиот
бог Посејдон
• Симболи: трозабец,
коњ и бик
Плутон
• Бог на подземјето и
богатството
• Еднаков со
хеленскиот бог Хад
• Симболи: шлем,
метали и накит
Јунона
• Кралица на боговите
и жена на Јупитер
• Божица на рајот,
бракот и раѓањето
• Еднаква со Хера од
хеленската
митологија
• Симболи: паун и
крава
Веста
• Божица на срцето.
Заштитник нс домот
и семејството
• Еднаква со
хеленската божица
Хестиа
• Никогаш не се
омажила
• Симбол: оган
Марс
• Бог на војната
• Еднаков со
хеленскиот бог Арес
• Не бил омилен меѓу
народот – го
сметале за
одмаздољубив и
крволочен
• Симболи: мршијадец
и куче
Минерва
• Божица на мудроста,
уметноста,
занаетчиството и градот
• Еднаква со хеленската
божица Атена
• Никогаш не се мажела
• Симболи: Був, штит,
маслиново гранче
Аполон
• Бог на светлината и
вистината, лечењето и
музиката
• Еднаков со хеленскиот
бог Аполон
• Брат на божицата
Дијана
• Симболи: врана,
делфин, ловоров лист
Венера
• Божица на љубовта
и убавината
• Афродита кај
Хелените
• Мажена за Вулкан
• Симболи: гулаб,
лебед,мирта и
врапче
Меркур
• Бог на движењето,
спиењето и сонот,
патниците
• Умен. Добар.Брз.
• Хермес кај Хелените
• Симболи стапче,
сандали со крилја и
шлем со крилја
Дијана
• Божица на ловот,
месечината и децата
• Артемида кај
Хелените
• Сестра на Аполон
• Симболи: елен,
месечина и чемпрес
Вулкан
•
•
•
•
Бог на занаетите
Хефест на хеленски
Маж на Венера
Симболи оган и
чекан
Заклучок
• Со проучувањето на Римската
митологија можеме да увидиме кои
работи им биле важни на Римјаните
• Римјаните ги ценеле: семејството,
убавината, честа, вистината, мудроста,
здравјето, храброста и силата.
Документ
Категория
Презентации по литературе
Просмотров
126
Размер файла
756 Кб
Теги
1/--страниц
Пожаловаться на содержимое документа